Kebaikan Setelah Menangis

Assalamualaikum >_<





Aiyoyo hodohnya dye nangis hehehe



Korang rasa  tajuk  ney pelik tak. Nangis pun boleh ada kebaikan ker. Orang laki selalu cakap perempuan ney sikit-sikit nak nangis. Buat rugi air mata jer tau. Tapi dalam kita tak sedar air mata kita boleh bawak kebaikan pada kita. 

Jom baca entry kat bawah ney. Entry ney bukan saya sendiri yang reka tapi ada la terjumpa di satu blog yang boleh dpercayai.

1. Membantu Penglihatan
Cecair yang keluar dari mata korang tu sebenarnya boleh mencegah dehidrasi pada membran mata korang yang boleh buat mata korang kabur.

2.Membunuh Bakteria
Tak payah la korang bubuh ubat titis kat mata korang tu. Just korang nangis jer la hehehe (ada pulak macam tu yer).Air mata sebenarnya boleh membunuh hampir 90-95 peratus bakteria yang berfungsi sebagai antibakteria semulajadi.

3. Meningkatkan Mood
Seseorang yang menangis boleh menurunkan level depresi dan mengembalikan mood yang lebih baik.

4. Mengeluarkan Racun
Yang ney pelik sikit. Kalau seseorang menangis secara emotional sebenarnya ia mengandungi racun tau. Tapi jangan salah faham,keluarnya air mata yang beracun itu, menandakan bahawa ia mambawa racun dari dalam tubuh dan megeluarkan melalui mata

5. Mengurangkan Stres
Air mata juga boleh mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh. Selain itu, air mata korang juga membantu melawan penyakit seperti tekanan darah tinggi.

6. Mengeratkan Hubungan Silaturrahim
Dah memamg confirm la kalau kita menangis mesti kita nak luahkan pada teman-teman, pasangan korang ker terutamanya yang boleh bagi korang sokongan ataupun semangat. So, ia boleh meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan bersosial.

7. Melegakan Perasaan
Korang sedar atau tak kalau korang ada masalah korang akan menangis dan bila korang puas menangis korang akan berasa lega kan sebab korang dah lepaskan semuanya semasa korang nangis tadi.



p/s banyak-banyak kan menangis ye hehehe (gurau jer)

credit:penpatah


♥ Terima Kasih Sebab Sudi Baca Entri Ini ♥

7 comments:

Izz Faizah said...

hehehee..nak nges slalu..sob3..:)

Myshdorm said...

lama sudah aku xmenangis....xde perkara merungsingkan yg boleh buat aku menangis...

fae jamal said...

nak nangis selalu la macam ni! :D

syuesyada said...

lepas ni nak touching2 selalu lah.. hehe

Azza Afdzal said...

hahaha jom kita nangis sama2 nak :p

liyana said...

saya pun pernah terbaca jugak pasal ni..tapi tak ingat katne.. :)

fatin amalina husna said...

nak tmbah..hehe..
bleyh jgak hlg prasaan mrah yg mnggunung tuu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...