Kebaikan Dan Keburukan Memakan Coklat

Assalamualaikum >_<




Sedapnya tengok coklat ney. Mesti siapa-siapa tengok akan rasa nak makan kan?

Namun kita tak tahu sebenarnya coklat ada kebaikan dan keburukan. Ada yang dah tahu tu diam-diam ok. Ney khas untuk yang tak tahu sahaja hahaha.

Kebaikan

1. Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].

2. Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.

3. Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.

4.  Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.

5.  Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?

6. Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.

7. Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.

8. Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab utama punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur ye.



Keburukan

1. Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).

2. Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).

3.  Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.

4.  Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera.

5. Kebanyakan cokelat mengandung laktosa, gula yang ditemukan dalam susu. Intoleransi laktosa atau juga dikenal sebagai defisiensi laktase, menyebabkan sakit perut dalam waktu 30 minit atau sampai dua jam setelah makan coklat.


So kepada penggemar coklat makan lah berpada-pada.



♥ Terima Kasih Sebab Sudi Baca Entri Ini ♥

10 comments:

Eiqa Lyka Vandetta said...

Eiqa hantu Coklat .. kekeke

Cik Anis Nisa said...

Nisa migrane & suka mkn coklat..slalu jgak sakit kpale lpas mkn coklat..huhu..=,=

Azza Afdzal said...

@Eiqa Lyka Vandetta hantu coklat??? jangan sampai rupa pun mcm coklat udah la hihihi

Azza Afdzal said...

@Cik Anis Nisa kalau azza kurang mkn coklat sebab mulut mesti akan rasa pahit klu makan coklat byk2

si comel SHA said...

heee.. sy tak suka makan coklat :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

dila suka mkn cklat untuk hilangkn keletihan..rasa tenang je mkn..hihi

9n0L4 said...

suke coklat. dark coklat sedapppp. ;)

Azza Afdzal said...

@si comel SHA kita sama hihi

Azza Afdzal said...

@~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ eh2 yeke boleh tenang??

Azza Afdzal said...

@9n0L4 sedap sangat ker??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...