Tutorial - Ping Entry Ke Group-group FB Sekali Gus

Assalamualaikum >_<



Hai korang. Okey sebelum kita pergi macam mana cara nak ping entry ke group-group sekali gus, korang tahu tak apa maksud 'ping' tu. Tak la penting sangat nak tahu apa itu ping. Tapi tak salahkan kalau kita nak tambah pengetahuan kita.

Ping adalah proses kita memberitahu bot search engine maklumat terkini yang telah kita update. Tujuan ping adalah untuk meningkatkan traffik lalu lintas di blog. 

Tak ada ping, traffik pun tak meningkat, bila traffik tak meningkat bermakna blog kita seumpama dah 'mati'. Korang faham kan??

So korang rajin-rajinlah ping entry tau. Kat SINI saya ada sediakan beberapa group yang korang boleh ping entry korang.

Sekarang kita balik ke tajuk utama macam mana nak ping entry sekali gus. So tak perlu la korang nak pingkan satu persatu. Penat tu..

sebelum tu saya nak creditkan to ada sya sebab tutorial bawah ney bukan saya yang buat.

1. Mula-mula korang pergi SINI

2. Pastu pada 'Get a Send button' korang gantikan 'URL to Send' ker URL yang korang nak pingkan. Tengok contoh dibawah ney. 






3. Selepas korang masukkan URL korang, tekan pada (f)send sehigga keluar macam bawah ney



4. To: korang taip nama group yang korang nak ping, message taip la apa sahaja yang korang nak.

5. Dah siap korang tekan send yang seperti saya bulatkan tu.

senang sahaja kan?? ala macam korang buat kat fb korang jugak la..

ok selamat mencuba







♥ Terima Kasih Sebab Sudi Baca Entri Ini ♥

9 comments:

Amoi Farah said...

Saya gunakan step nie terima kasih :) saya kena buat fb baru hanya untuk blog :)

shazwan: said...

alhmdllh. terima kasih ye , kalau nak baca entry best , boleh singgah sini ==> http://tehtarik93.blogspot.com/2012/02/8-alasan-nak-kahwin.html

Azza Afdzal said...

@Amoi Farah

ok sama2...

Azza Afdzal said...

@shazwan:
insyaallah nanti saya singgah :)

ucupiza said...

terima kasih sudi share tutorial nie

Azza Afdzal said...

@ucupiza
ok sama2

ucupiza said...

azza : nape saya buat xley ye..
die kuar mcm nie :
could not be reached because the server returned status code 404

Azza Afdzal said...

@ucupiza lorh kenapa pulak boleh kuar mcm tu?? Awak ikut step yg betul mcm saya buat x?? Sebab selama saya buat ney ok jer...tak pernah la pulak kuar mcm tu.....

aishhh pelik jugak

ucupiza said...

tula..sy pn xtahu np

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...